Välfunnet och återvunnet

av
Margareta täxas Johansson

Skrot&Korn ät temat för mitt skapande. Materialet jag använder är oftast vardagligt och återvunnet. Jag vill få till spännande möten mellan olika material och former och ge gamla till synes förbrukade ting ett nytt liv och funktion. Upptäckarglädjen är stor och kommer jag dessutom på en klurig titel till verket så blir jag riktigt nöjd!

 

”Var får hon allt ifrån?”

Den frågan får jag ibland och det finns flera svar på den.

Om det är var jag får mitt material ifrån så är det på olika vis. Ganska ofta kommer vänner och bekanta och överlämnar en hink eller kasse med rostigt innehåll. De kan ha hittat det i ett uthus eller grävt upp det i sitt trädgårdsland eller till och med köpt på loppis. För när de hittar något skrotigt så tänker de på mig. Varmt tack till alla glada givare!

Ni som brukar plocka svamp vet att man måste ha en särskild blick när man letar. Den blicken har jag inte bara för kantareller utan också för skrot. Jag hittar skrot på gator och torg, i diken och på parkeringsplatser. I skogen finns hur mycket som helst! Det händer även att jag gör ett eller annat loppisfynd. Naturligtvis måste jag också komplettera med en del nytt material för att det ska bli något.
Allt detta tillsammans gör att jag har en ansenlig samling i  min verkstad. Den kan jag sen rota igenom när jag utforskar vad nästa skapelse ska bli.

Om man med frågan däremot menar var jag får mina uppslag och påhitt ifrån så är det svårare att svara. Självklart blir jag inspirerad av vad andra skapar. Jag går ofta på  utställningar och snappar medvetet eller omedvetet upp idéer. Men den största tillgången är nog en medfödd blick och livlig fantasi. Det är en gåva som jag är glad och tacksam över! Roligt är också att inspirationen inte sinar utan rinner till vartefter jag jobbar på. Jag har sällan tråkigt i min verkstad!

Guldgruva!

Denna bild är från ett besök i västra Dalsland. Där finns det flera fantastiska fyndställen för en skrotsamlare som jag.

”En stenhög upphör att vara en stenhög det ögonblick någon betraktar stenarna och inom sig ser bilden av en katedral.”

Citat av Antoine de Saint-Exupéry

Citatet ovan, av författaren till Lille prinsen, känns väldigt träffande.
Det många bara ser som skräp går jag igång på och vill ta hand om. Förr eller senare blir det till något annat än det en gång varit. Låter kanske pretentiöst, men jag njuter av tanken att den där gamla burken inte hade tänkt sig annat slut på livet än att långsamt försvinna till oxiderat stoft. Och så får den först komma hem till mig och träffa andra tillvaratagna spillror, bearbetas och kanske förses med guldkant och sen följa med till ett fint galleri och bli beskådad och i bästa fall beundrad! Så roar jag mig med att tänka.

Vad ska det bli av er då?

En del av det jag fick plats med i resväskan efter besök hos goda vänner i Dalslandsskogarna.

I djupa Hälsingeskogarna växer det många saker. Bland annat järnringar i hundratal. De har ursprungligen fungerat som ”slangklämmor” till en trätrumma som gått mellan en damm och ett litet kraftverk i en bäck. Men det var då det. Nu blev några plockade av mig och ett par av de verk de har kommit till användning för visar jag både här och i galleriet.

Min lust och behov av att skapa på ett eller annat sätt har följt mig genom livet. Jag växte upp på Värmländska landsbygden på femtiotalet, utan allt för många lekkamrater. Roade mig bland annat med att snickra och sy mer eller mindre användbara saker. Pappa var snickare och mamma var väldigt händig med att sy. Tack för det medskicket! Jag hade en del tankar i ungdomen om något konstnärligt yrke och gick ett år på en estetisk linje på folkhögskola. Kom dock fram till att skapa fick bli min hobby och det har verkligen berikat mitt liv! Men på något underligt sätt har kreativa uppgifter alltid funnits även i min yrkesutövning. Trodde att jag hade fått jobb i en butik när det visade sig att jag också skulle ta hand om en textilateljé (Skerfe-Nilsson i Uppsala). Där fick jag också lära mig att skylta. När jag anställdes som administratör i en fri teatergrupp fick jag också jobba med kostymsömnad och dekor. I de följande åren när jag har arbetat med administration inom folkrörelser har det funnits behov av kompetens inom layout och illustration.

När jag vid mognare år hade mer tid för bara mig själv, halkade jag in på att använda lite råare material än typ papper, penna, färg och pensel. Jag tror att min bakgrund och erfarenhet från snickerboa, skyltning m.m. bidrog till att Skrot&Korn blev ett lyckat koncept!
Att det sammanföll i tiden med insikten om vikten av återbruk gör ju inte saken sämre.

I tidslinjen nedan finns det mesta med från min första utställning 2003 till det som finns inplanerat till och med idag.

Utställningar

2020
februari 7

Konstklubben på Uppsalahem fr 11 febr 2020 och ca en månad framåt

2019
juli 12

Galleri Kvadraten, Kristinehamn. 9-24 november.

maj 3

Andra Chansen – samlingsutställning på Alsta Trädgårdar 11 maj – 30 juni 2019

maj 3

KonstiFik på Bageri Brantingstorg 18 mars – 18 maj 2019

2018
januari 15

Galleri 1, Uppsala, 3-18 november

januari 3

Konstklubben, Hyresgästföreningen, Riksförbundet, Stockholm

2017
januari 1

Alsta Trädgårdar utanför Örsundsbro, juli-augusti

2016
november 1

Sadelmakarlängan, Österbybruk, nov−dec

augusti 1

Galleri 125 kvadrat, Stockholm, aug−sept

2015
juli 19

Akademiska sjukhusets konstförening, Uppsala

juli 19

Frövifors pappersbruksmuseum. Samlingsutställning på temat återbruk

2014
juli 19

Broströms Kafé, Uppsala

juli 19

Galleri Hova, nordöstra Västergötland

2013
juli 19

Alsta Trädgårdar, Örsundsbro. Samlingsutställning på temat återbruk

juli 19

Galleri Utkiken, Kulturhuset, Ekerö

2012
juli 19

Galleri Philp Art i Mariefred

2011
juli 19

Akademiska sjukhusets konstförening, Uppsala

2010
juli 19

Konst på väg, Järnboden, Harg (påsk)

juli 19

Wild@heart, Järnboden, Harg (sommar)

juli 19

Oktobersalongen, Väsby Konsthall, Upplands Väsby

2009
juli 19

Läkemedelsverkets konstförening, Uppsala

juli 19

Svensk Byggtjänsts konstklubb, Stockholm

juli 19

Broströms Kafé, Uppsala

2008
juli 19

Galleri 125 kvadrat, Stockholm

juli 19

Österbybruksmässan

juli 19

Överby Gård, Sollentuna

juli 19

Jästbolagets konstklubb, Sollentuna

2007
juli 19

Svensk Byggtjänsts konstklubb, Stockholm

2006
juli 19

Installation vid 100-års jubilerande Handels kongress, Stockholm

juli 19

Galleri Hoddan, Gamla Lerberget

juli 19

Örestrand, Strandbaden

juli 19

Konstklubben, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Stockholm

2005
juli 19

Handels kulturstipendium

juli 19

Konstklubben, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Stockholm

juli 19

Konstfrämjandets julsalong, Uppsala

2004
juli 19

Frantzénska Magazinet, Uppsala

2003
juli 19

Frantzénska Magazinet, Uppsala

Är du intresserad av att komma i kontakt?

15 + 8 =